چنگیزخان

  • ترجمه فارسی کتاب Genghis Khan
  • نوشته واسیلی یان نویسنده و مورخ مشهور روسی
  •  یکی از آثار مشهور ادبی جهان
  • جزو صد رمان برتر به انتخاب کتابخانه مدرن
۳۸۰,۰۰۰ تومان
نقد و بررسی اجمالی

معرفی کتاب چنگیزخان :

از مقدمه کتاب چنگیزخان : یورش مغولان به ایران در سال ۶۱۶ هجری قمری (۱۲۱۸ میلادی) آغاز گردید. ادوارد تلر در خاطراتش در مورد حمله چنگیزخان مغول به ایران دوره خوارزمشاهی می نویسد : «یک نمونه مهم در تاریخ، جنگ های چنگیزخان مغول، و به ویژه تخریب سرزمین های پارسی است. بیش از نصف جمعیت سرزمین تسخیر شده نابود گردید و پارس، که همان ایران امروزی است، هرگز جلال و ابهت پیشین خود را دیگر باز نیافت.» بیش از نیم قرن پیش واسیلیان روزنامه نگار جوان، مورخ و متخصص زبان های شرقی برای سیاحت به کویر لوت رهسپار شد. وفور ویرانه های شهرها و روستاهای حاشیه کویر، مولف را حیرت زده کرد. هیچ انسانی در آنها ساکن نبود. در طول راه به ندرت سیاه چادرهایی به چشم می خورد. کتاب چنگیز مغول

در شامگاه یکی از روزها هنگام استراحت، چوپان سپید مویی علل وفور این ویرانه ها را به یان چنین توضیح داد : فرنگی، خیال نکن که سرزمین ما همیشه چنین خاموش و غم انگیز بوده است.اینجا در گذشته آباد و پر بود ولی استیلاگران آزمند بارها از این سرزمین گذشته و آن را به خاک و خون کشیده اند. این وادی در زمان های باستان عرضه انواع تاخت و تازها بوده است؛ سپاهیان اسکندر، لشکریان عرب، لشکریان چنگیز «جهان گشای»، سپاهیان تیمور لنگ و جنگجویان نادرشاه افشار هر کدام در عهد خود در این سرزمین تاختند… اینجا شاهراه بزرگی بود.»

واسیلی یان در سال ۱۹۳۹ تالیف رمان جنگیزخان را که نخستین کتاب از سه رمان اوست، به پایان رساند. در سال ۱۹۴۱ رمان «با تو» و در سال ۱۹۴۵ رمان به سوی آخرین قلزم که بخش نهایی رمان های سه گانه است منتشر شد. این سه رمان تاریخی که به استیلاگران مغول اختصاص دارد، هم از نظر حجم و هم از نظر اهمیت ادبی، مهمترین اثر نویسنده است. سیمای چنگیزخان، «اهریمن خون آشام» دوران گذشته از دیر باز ذهن نویسنده را به خود مشغول می داشت.

راز نگارش کتاب :

واسیلی یان در یکی از مقالات خود که به شرح زندگی او اختصاص داشت، راز تالیف کتاب چنگیزخان را چنین توضیح می دهد : «چرا من از میان استیلاگران بزرگ آسیا به ویژه چنگیزخان را برگزیدم و سیمای او را چگونه و بر چه اساسی مجسم ساختم؟» سبب آن یک تصادف بود : شبی در خواب دیدم که چنگیزخان جلوی درب یورت خود نشسته است. این یورت از خیمه های معمولی صحرانشینان توانگر بود که قالی های رنگین آن را زینت می داد. چنگیزخان روی پاشنه پای چپ نشسته بود و زانوی راست را در بغل داشت. او مرا به نشستن در کنار خود خواند و صحبت ما گل انداخت. ناگاه به من گفت : بیا کُشتی بگیریم. من گفتم : آخر تو از من زورمندتری. در جوابم گفت : باشد، آزمایش می کنیم.

ما به آیین روسی کمربند چرمین هم را گرفتیم در حالیکه به نوبت پاها را جا به جا می کردیم به کُشتی پرداختیم. ناگهان احساس کردم که او با بازوی خود پشت مرا در هم می فشارد و کم مانده که تیره پشتم را خورد کند. در عالم خواب با خود گفتم چه کار کنم از خود را برهانم؟ هم اکنون مرگم فرا می رسد. فکری به سرم زد و گفتم اینها همه در عالم خواب است و من باید هر چه زودتر بیدار شوم. آنگاه تلاش کردم و از خواب بیدار شدم. از آن به بعد تصویر زنده ای از چنگیزخان به دست آوردم و بر آن شدم تا در بیداری با او دست و پنجه نرم کنم و بدین منظور با نهایت دقت به مطالعه منابع  و مدارک تاریخی دوران او پرداختم.

منابع و ماخذ مورد استفاده در نگارش کتاب :

منابع و ماخذ که برای نگارش کتاب چنگیز مغول بررسی شده زیاد هستند از آن جمله اند : تالیفات مورخین مغول، چینی، ایرانی و عرب نظیر جامع التواریخ نوشته رشیدالدین فضل الله، تاریخ جهانگشای اثر عطا ملک جوینی، تاریخ حبیب السیر نوشته غیاث الدین خواندمیر، سیره جلال الدین منکبرنی تالیف محمد بن احمد نسوی منشی جلال الدین، طبقات ناصری تالیف ابو عمر عثمان منهاج الدین سراج جوزجانی، کتاب کامل التواریخ اثر عزالدین علی بن محمد ابن الاثیر و غیره، تالیفات محققین و دانشمندان روسی نظیر بارتولد، برزین، ولادیمیرتسف و انبوه دیگری از آثار مولفین شرقی، روسی و اروپایی. کتاب یان به هیچ وجه بازگفت و تکرار منابع تاریخی نیست، بلکه ترکیب بدیعی است از پژوهش های تاریخی و ذوق و قریحه ای ادبی.

فهرست کتاب :

کتاب اول : در خوارزم بزرگ آرامش برقرار است

  • بخش اول : در خرقه ی درویش
  • بخش دوم : خوارزمشاه نیرومند و هراس انگیز است
  • بخش سوم : نبرد در کنار رود قرقیز
  • بخش چهارم : دشمن به مرز رسیده است
  • بخش پنجم : هجوم قوم ناشناس

کتاب دوم : در زیر تازیانه مغول

  • بخش اول : طوفان در خوارزم
  • بخش دوم : آخرین روزهای خوارزم بزرگ
  • بخش سوم : نبرد در کنار رود کالکا
  • بخش چهارم : مرگ چنگیزخان
برچسب:
مشخصات کلی
مشخصات فیزیکی کتاب
نوع جلد

گالینگور (سخت)

قطع کتاب

وزیری

سایر مشخصات
نویسنده

واسیلی گریگوریویچ یان

مترجم

محمد پورهرمزان

تعداد صفحات

324

ناشر

گویش نو

شابک

978-6006382432

وزن 700 گرم
نظرات کاربران

دیوار دی بوک، فضایی است که برای اظهار نظر شما و دیگر مخاطبان برای محصول بالا در نظر گرفته شده است. خواهشمند است قبل از نوشتن مطلب، موارد زیر را رعایت فرمایید: 1- فارسی بنویسید. بهتر است بیش از حد از فضای خالی (Space) و شکلک (ایموجی) استفاده نکنید و حروف یا کلمات را با صفحه‌ کلید نکشید. 2- نوشته های خود را براساس خوانش کتاب و با دقت کافی مرقوم کنید؛ بهتر است بدون تعصب به نویسنده یا عقاید شخصی، ویژگی های کتاب را بازگو کنید. چون به احتمال زیاد در انتخاب بازدید کنندگان تاثیر می گذارد. 3- پیشنهاد می شود در نظرات خود از تمرکز روی عناصر متغیر مثل قیمت کتاب، پرهیز کنید. 4- در اظهار نظرها و انتقادات به یکدیگر احترام بگذارید. پیام‌هایی که شامل محتوای توهین‌ آمیز و کلمات نامناسب باشند، حذف خواهند شد.

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “چنگیزخان”

نقد و بررسی‌ها0

  • جدیدترین
  • مفیدترین
  • دیدگاه خریداران

هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.